Paradox! Čím víc cvičíme, tím méně tělo spaluje kalorií

Úprava stravy a cvičení jsou stále nejúčinnější metodou hubnutí a tvarování postavy. Jenže! Chybu dělají všichni ti, kdo začnou jen cvičit a nezmění jídelníček. Proč? Tělo totiž při zvýšení fyzické zátěže změní metabolismus. Začne spalovat efektivněji. Bohužel z toho tedy vyplývá, že na větší výkon spotřebuje méně energie. Což v překladu znamená pomalejší hubnutí.

Někdo tak může trávit hodiny denně v posilovně a stejně nezhubne. Pokud se totiž láduje energeticky bohatými potravinami, tělo se na zátěž adaptuje a tuků se nezbaví. Pro hubnutí je nezbytné zvýšit příjem bílkovin – klidně i rostlinných, veganských kulturistů běhají po světě spousty – a snížit celkový přísun energie vázané v živinách. Objem potravy se tím zmenšit nemusí, celkový přísun energie ano.

Doktor Herman Pontzer ze City University of New York se zabývá zákony lidského metabolismu a v experimentálním výzkumu prokázal, že se tělo na zátěž rychle adaptuje. Když lidé začnou cvičit, většinou zhubnou, ale po čase tento trend ustane.

„Fyzicky nejaktivnější lidé (v naší studii) vydali stejné množství energie jako lidé, kteří cvičili jen mírně,“ tvrdí Pontzer. Vydaná energie samozřejmě není jediné měřítko, lidé, kteří cvičí velmi aktivně, mají lepší kondici a silnější svaly. Nicméně z hlediska hubnutí nemusí být extrémní fyzická zátěž v dlouhodobém měřítku výhodná.

„Máme tuny důkazů, že je cvičení důležité pro udržování zdravého těla a mysli a tato práce na tom nic nemění. Co naše studie ale dodává, je to, že se musíme při hubnutí zaměřit také na jídelníček, zvláště když jde o hubnutí a prevenci nezdravého přibývání na váze,“ dodává doktor Pontzer.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat