Jíst zdravě a zhubnout se dá i s napjatým rozpočtem

Finanční možnosti jsou velmi často uváděným důvodem, proč tolik lidí nežije podle zásad zdravého životního stylu. Jenže ruku na srdce – řada z těchto zásad se dá dodržovat i s omezeným rodinným rozpočtem. Kde se dá ušetřit?

Značka není nad zlato

Například celozrnné těstoviny, které jsou rozhodně zdravější a výživnější než ty klasické z bílé mouky, nemusíte nakupovat od těch nejznámějších výrobců. Porozhlédněte se i po nižších regálech, kde se často skrývají méně známé (a tak levnější) značky. Pamatujte – a platí to i o ostatních potravinách, nejen těstovinách z našeho příkladu –, že obchodníci v supermarketu umisťují schválně nejdražší výrobky do výšky očí, abyste měli tendenci je koupit. Vyplatí se rozhlédnout se i v nižších patrech!

Trhy před zavíračkou

Farmářské trhy sice nabízejí často velmi kvalitní a lokální potraviny, ale není třeba si nic nalhávat – dokáží pořádně zamávat s rodinnými financemi! Zkuste proto vyrazit na trh do menšího města, kde by mohly být ceny o něco nižší. Případně na trh dorazte chvíli před jeho koncem. Možná už nebudete mít tolik na výběr, ale někteří prodejci snižují cenu, aby se nemuseli vracet se zbožím. Tak to příště zkuste!

Žádná překvápka

Tak jako je pro udržení financí na uzdě šikovným pomocníkem rozpočet pěkně napsaný na papíru, tak bude papír vaším spojencem i ve snaze žít zdravě, ale nezruinovat se. Naplánujte si jídla vždy na týden dopředu. Nejen co budete vařit, ale také jaké suroviny nakoupíte apod. A pak se tohoto plánu držte. Do práce si noste z domova krabičky s obědem (žádná jídelna nebo restaurace, kde je jídlo několikanásobně dražší), večeři také připravujte doma. Žádné neplánované výlety do restaurace nepodnikejte. Ty si dopřejte za odměnu, když uvidíte, jak pěkně šetříte a ještě žijete zdravě.

Přátelské luštěniny

Jaké suroviny jsou super zdravé a ještě ke všemu levné? Ano, hádáte správně. Luštěniny. Čočka, hrách, fazole, cizrna… Uvařit se z nich dá bezpočet teplých i studených pokrmů, díky nimž budete zdraví i štíhlí. Jsou jako suroviny nesmírně variabilní a rodinný rozpočet rozhodně nezatíží!

Základní zelenina a ovoce

Ani zelenina nemusí být vždy předražená! Například taková mrkev stojí pár korun – a přitom patří k nejzdravějším potravinám! To samé platí i o sezónních plodech. Je jasné, že když zatoužíte po jahodách v prosinci, budete si muset připlatit (a upřímně, chuť ani množství živin nebude nic moc). Ale v sezóně se dají sehnat mnohem levněji. A tak je to se vším. Rozhlížejte se po regálech – i tady platí, že kdo hledá, najde.

Skryté proteiny

Bílkoviny jsou velmi důležitými živinami, pokud chceme žít zdravě a hubnout. Většina lidí je přesvědčena, že se dají najít jen v mase, ale to je omyl. Existují i jiné, často levnější zdroje. Již zmíněné luštěniny, vejce, sardinky v plechovce… Nemusíte hned kupovat steaky nebo lososa.

Vlastní produkce

Máte zahradu nebo alespoň terasu či balkon? Skvělé! Můžete pěstovat nejen okrasné květiny, ale i něco užitečnějšího (tedy minimálně pro váš žaludek a rodinný rozpočet). Mimochodem, spousta plodin se dá pěstovat i na parapetu za oknem. Třeba bylinky, za které spousta z nás utrácí peníze, nejsou na péči nijak náročné!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat