Sport ve smogu a výfukových plynech vám víc škodí, než prospívá

Aktivní pohyb a sport je nezbytný pro zdraví srdce a cév. Jenže není jedno, v jakém prostředí člověk běhá či cvičí. Rozsáhlý výzkum publikovaný v odborném lékařském magazínu Lancet dokázal, že jedinci, kteří sportují ve smogu a výfukových plynech – tedy běhají a sportují ve většině velkých měst – svému zdraví neprospívají. Negativní vliv látek znečišťujících vzduch totiž převáží nad pozitivními účinky sportu samotného.

„Pohyb ve znečištěném prostředí nepřeváží svými účinky ty negativní způsobené vdechováním jedovatých látek,“ tvrdí autoři na stránkách magazínu Lancet.

A platí to především u osob vyššího věku. Vdechování výfukových plynů a jiných exhalátů vede ke kornatění tepen a chorobám oběhové soustavy. Prevencí toho má být přitom právě onen pohyb.

„Podle našeho výzkumu pohyb na silně dopravou zatížených ulicích nepřevýší rizika vyvolaná vdechováním znečištěného vzduchu,“ tvrdí profesor Fan Chung z Imperial College London.

Zdaleka neplatí, že je jedno, kde se člověk pohybuje a kde sportuje. Zdravý pohyb totiž znamená sportovat na zdravém a čistém vzduchu. A přecpaným ulicím v aglomeracích se maximálně vyhýbat.

Zelená čistička

Ačkoli smog v ulicích ze dne na den nezmizí, můžete eliminovat škodlivé látky v ovzduší přímo u sebe v bytě a užívat si cvičení přece jen v čistším prostředí než v ulicích mezi auty. Jak? Tak například tím, že si pořídíte ty pravé rostliny. Některé totiž vysloveně fungují jako čističky vzduchu. Po kterých sáhnout?

Břečťan popínavý (Hedera helix)

Břečťan, obrazně řečeno, filtruje benzen a formaldehyd, jež při vdechnutí mohou způsobit závratě a zvracení. Je proto nedocenitelnou rostlinou, která je však toxická pro domácí mazlíčky. Vždy se ujistěte, že břečťan je z jejich dosahu.

Fíkovník pryžodárný (Ficus elastica)

Listy této rostliny jsou lesklé, urostlé a velké, takže se často stává, že i malá rostlinka je dominantou domácnosti. Tato kráska se konkrétně zaměřuje na formaldehyd. Umístěte ji na světlém místě a jednou týdně zalévejte. To je vše, co potřebuje.

Lopatkovec (Spathiphyllum)

Lopatkovec upřednostňuje nepřímé světlo, takže je ideální pro byty s menším množstvím přirozeného světla. Jinak je nenáročný a obecně odměňuje své majitele čistým vzduchem. Už ho máte?

Palma horská (Chamaedorea seifrizii)

Palmě horské se daří na jasném stanovišti s nepřímým světlem. Rostlina nesmí „sedět“ ve vodě. Při nákupu si dejte pozor na nahnědlé listy. Ty nejsou dobrým znamením.

Aloe vera

Tato nádherná pokojová rostlina je multifunkční. Její šťavnatý gel se hodí jako léčivá mast na popáleniny, hmyzí kousnutí a při drobných škrábancích, také má chladivý účinek na kůži. Jako většina sukulentů preferuje dostatek světla a sucho střídané s kratšími obdobími zálivky.

Listopadka zahradní (Chrysanthemum morfolium)

Tato kráska má obrovskou rychlost transpirace (výdej vody povrchem rostlin). Tam, kde se nachází, vzduch voní lépe. Zalévat se musí dvakrát týdně, hnojit jednou za měsíc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat