Rychlost hubnutí neovlivňuje jen počet ubraných kalorií. Co rozhoduje?

Také v údivu zíráte nad příběhy lidí, kterým se během jednoho roku povedlo shodit 30 kilogramů, zatímco vy se během 12 měsíců stěží zbavíte pěti? O rychlosti, s jakou shodíte přebytečné kilogramy, rozhoduje řada faktorů. Dobrá zpráva je, že většinu dokážeme ovlivnit!

Co všechno může stát za tím, že ručička na vaší váze ne a ne klesat takovou rychlostí, jakou byste si představovali?

Vaše současná hmotnost

Jestliže vážíte třeba 90 kilogramů a spořádáte denně okolo 2800 kalorií, je jasné, že když uberete třeba 800 kalorií, půjdou kila poměrně rychle dolů. Ovšem pokud vážíte například 70 kilogramů, svému tělu dodáváte kolem 1800 kalorií denně a toužíte shodit posledních 5 kilogramů, tak rychle to nepůjde. Vy totiž nemůžete v rámci zdravého hubnutí jen tak odstranit ze svého energetického příjmu 800 kalorií. Na své cíle si tedy budete muset trochu déle počkat. Ale nevzdávejte se.

Vaše předchozí pokusy o hubnutí

Lítá ručička na vaší váze jako splašená a jojo efekt je vaším společníkem již několik let? Pak je jasné, že jste si výchozí pozici pro další hubnoucí pokus trochu zkomplikovali. Váš metabolismus totiž dostává opakovaně pořádně na frak, a tak je jasné, že vám nebude takovou oporou jako u někoho, kdo se o shození přebytečných kilogramů pokouší poprvé. Ale nebojte – ono to jednou vyjde! Jen to bude chtít o něco více trpělivosti.

Váš životní styl

Je to logické – jestliže se člověk krmí od rána do večera fastfoodovými pokrmy, celý den proleží na gauči a každé popoběhnutí na autobus prodýchává 20 minut, stačí poměrně malá změna směrem ke zdravému životnímu stylu a hmotnost začne klesat. Jenže co když už poměrně zdravě žijete? Pak se může stát, že vám bude trvat o něco déle, než se další změna projeví na vaší postavě.

Vaše hubnoucí fáze

Nejvíce k poklesu váhy dochází v samotných počátcích dietních pokusů. Změna životního stylu je největší, začínáme s pohybem, vybíráme si, co jíme… Organismus v této fázi reaguje o něco rychleji než v pozdějších fázích. Byla by chyba kvůli zpomalení postupu všechny snahy pohřbít a na dietu rezignovat! Spíše je třeba se zamyslet, co lze ještě zlepšit (zda například nezměnit sport, jemuž se věnujete), a pokračovat pomalu a jistě k cíli.

Vaše pohybové aktivity

Většina lidí si v začátcích snah o hubnutí vybírá aerobní cvičení, které nejen prospívá srdci, ale také spaluje spoustu kalorií. Ovšem byla by chyba úplně rezignovat na posilování! Právě svaly jsou energeticky náročnější a mohou v hubnutí výrazně pomoci. Mimochodem, v okamžiku, kdy se vám začnou rýsovat svaly, můžete zpozorovat pozastavení poklesu hmotnosti – ale nelekejte se! Je to jednoduché. Svaly jsou zkrátka těžší než tuk, a tak hubnete, i když ručička na váze nic takového neukazuje.

Váš spánek

Je prokázáno, že spánek a hubnutí jsou velmi těsně spojeny. Lidé, kteří nedostatečně nebo nekvalitně spí, mají hubnutí značně snížené a často naopak ještě přibírají. Zato ti, kteří si dopřávají oněch 7 až 8 hodin spánku každý den, hubnou mnohem snáz. Nedostatek spánku totiž zpomaluje metabolismus a způsobuje nerovnováhu některých hormonů, které souvisejí s chutí k jídlu a přejídáním.

Váš věk

Všimněte si, že když vám bylo dvacet, nebyl problém shodit během pár týdnů třeba 10 kilogramů. Ovšem jak překročíte například čtyřicítku nebo padesátku, každé kilo navíc vám dá zabrat mnohem více. S věkem se totiž zpomaluje metabolismus a také hormonální hladina je přece jen jiná než v raném mládí. Ovšem neznamená to, že by ženy ve středním věku měly na hubnutí rezignovat! Jen o něm budou muset více přemýšlet a být trpělivější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat