Zhubnout vám pomůže, pokud budete jíst pomalu. Poradíme vám, jak na to

Dnešní hektická doba se na našem zdraví a postavě podepisuje nejen mírou stresu a nedostatkem času k pohybu, ale také tím, že nemáme čas si pořádně vychutnat jídlo. A nejde přitom jen o naše chuťové buňky a gurmánské zážitky. Zhltnout hlavní pokrm na tři sousta v rekordně rychlém čase není nic, co by nám prospívalo.

Možná si říkáte, že je vlastně jedno, jakou rychlostí jíme. Ale to je podle odborníků omyl. Co se vlastně děje, když jíme rychle? Jednoduše řečeno, nejenže pokrm pořádně nerozžvýkáme a zaděláváme si na potíže s trávením, ale ještě toho spořádáme mnohem více. Než totiž „doputuje“ zpráva o sytosti z našeho žaludku do mozku, nějakou chvíli to trvá (odborníci udávají okolo 15 až 20 minut).

Budeme-li jíst rychle, zvládneme v tomto časovém intervalu spořádat mnohem větší množství potravin. Pokud zpomalíme, zjistíme, že jsme vlastně najedení již po mnohem menší porci. A to je vzhledem k tomu, že většina z nás spořádá za den víc jídla, než opravdu potřebuje, pro naše zdraví i postavu dobrá zpráva.

Jak při jídle zpomalit?

Zoubky v akci

Ačkoli se občas po návštěvě stomatologa zdá, že nám příroda nadělila zuby nejspíš za trest, jsou pro nás životně důležité. Potrava by měla v ústech nějakou dobu setrvat, aby ji vaše zuby pořádně rozmělnily a enzymy obsažené ve slinách natrávily.

Nejenže tím pomůžete svému trávení, ale pokud budete žvýkat opravdu poctivě (některé rady mluví dokonce o tom, že jedno sousto byste měli skousnout až třicetkrát), rozhodně nebudete mít možnost cokoli hltat.

Dobré chutnání a bez povídání?

Existují i další tipy, jak zpomalit jídlo, například odkládat mezi sousty příbor nebo dělat mezi nimi několikaminutové přestávky.

Ale zaručeně funguje, když si budete mezi sousty povídat se svými spolustolovníky. Zatímco nasloucháte, žvýkáte. A pak mluvíte vy, čímž si zajistíte malou přestávku mezi sousty a svému protějšku možnost se najíst. Že vám už ve školce kladli na srdce, že se při jídle nemluví? Pak na tohle dětské pravidlo klidně zapomeňte.

Tohle nechci, tohle taky ne...

A když už jsme u těch dobře míněných rad... Jako děti jsme slýchali, jak nemáme být vybíraví a jíst vše, co nám kdo naservíruje. Tak i tady si klidně dovolte rebelii a přestaňte se tímto pravidlem řídit. Nejde totiž jen o rychlost, s jakou pokrm sníte, ale i o to, co jíte. Věřte, že pokud zkonzumujete extrémně pomalu třeba takový hamburger s hranolky, bude to mít na vaši váhu stejný efekt, jako když je zhltnete. Takže přemýšlejte i o obsahu talíře. Nikdo neříká, že si občas nemůžete zahřešit, ale vyplatí se vybírat si...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat