Sportující lidé mají v sedmdesáti stejné svaly jako pětadvacátníci

Vrcholový sport rozhodně není zárukou pevného zdraví do vysokého věku. Ale rekreační sport rozhodně ano. Vědci z Indiany prokázali, že i když mají lidé sportující celý život po sedmdesátce rozhodně víc vrásek než pětadvacátníci, mají stejně zdravé a pevné svaly. Což je poměrně překvapující zjištění vzhledem k tomu, že svalovina má tendenci se s věkem kontinuálně odbourávat.

Autoři z Ball State University srovnali osmadvacet sedmdesátníků, kteří celý život několikrát týdně sportují, s mladíky ve věku pětadvaceti let. Největším překvapením bylo, že kondice a zdraví svalů byla téměř shodná jako u mladých. Samozřejmě daleko viditelnější rozdíly byly při srovnání s osobami stejného věku. Tam pak sportující sedmdesátníci měli o čtyřicet procent vyšší aerobní kapacitu než sedmdesátníci libující si v sedavém životním stylu.

Pravidelným cvičením tak lze ze svého těla doslova setřást i více než třicet let věku.

„Zajímali jsme se o lidi, kteří začali cvičit v první vlně velkého sportovního boomu v sedmdesátých letech minulého století. A srovnali jsme je s kondicí mladých lidí,“ tvrdí autor výzkumu a profesor sportovní fyziologie Scott Trappe.

Zdraví a sílu svalů neměřil jen absolutní výkonností v danou chvíli, ale také laboratorní analýzou fyziologie svalů a enzymatického složení

„Pravidelně celý život sportující lidé mají po sedmdesátce srdce a cévy v kondici osob mladších o třicet let,“ tvrdí profesor Trappe.

Prevence Alzheimerovy choroby?

Zvláštní sportovní paradox objevili nedávno vědci z Oxfordu. Zatímco platí, že sport a pohybově aktivní životní styl jsou skvělou formou prevence Alzheimerovy choroby, pokud u člověka demence propukne a je v mírném či středním stadiu, aktivní sportovní život její průběh urychlí.

„Na základě těchto důkazů si nemyslím, že bychom měli ignorovat možnost, že cvičení může ve skutečnosti lidem s demencí škodit,“ uvedl k výsledkům kolegů z Oxfordu profesor Rob Howard z Londýnské univerzity.

Důkazy jsou překvapením pro všechny vědce, protože se myslelo, že cvičení průběh demence zpomalí, když bylo mnohokrát prokázáno, že je prevencí tohoto onemocnění.

„Ty výsledky jsou poněkud překvapující, protože bychom předpokládali, že cvičení bude mít pozitivní účinek,“ dodal doktor James Pickett z britské Alzheimerovy společnosti.

Neurologové se shodují, že je potřeba v daném tématu ještě provést řadu dalších výzkumů, a rozhodně nedoporučují veřejnosti, aby se přestala pohybovat. Pouze odborní lékaři ošetřující pacienty s demencí by měli vzít v potaz, že intenzivní sportovní životní styl může jejich pacientům uškodit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat