O velikost štíhlejší za měsíc? Jde to!

Někdy se zkrátka stane, že se potřebujeme dostat během poměrně krátkého času do oblečení o něco menší velikosti, než v současné době vlastníme. Ještě než začnete držet nesmyslné a drastické diety, zkuste následující tipy – dočkáte se vysněné velikosti a neuškodíte svému zdraví!

Ano, měsíční hladovění vám nejspíš přinese kýžený výsledek v podobě padnoucích šatů, ovšem váš organismus z toho takovou radost mít nebude. A náležitě vás také „odmění“ – rozházeným metabolismem, zažívacími potížemi, nesoustředěností, únavou a v neposlední řadě jo-jo efektem, díky němuž budete pořizovat kompletně nový šatník, protože s největší pravděpodobností přiberete na ještě větší velikost, než jste kdy měla… Nijak zvlášť lákavá představa.

Zkuste proto několik osvědčených a vyzkoušených „triků“, jež vám během měsíce zajistí vytouženou menší velikost a které vašemu organismu naopak prospějí.

(Čtěte také O velikost štíhlejší za měsíc? Jde to! II. díl)

Trik č. 1: Probiotika

O probiotikách toho bylo napsáno spousta. Jsou významná pro správné fungování našeho zažívání, silně ovlivňují imunitní systém. A pomáhají při hubnutí! Zdá se totiž, že nám tyhle „přátelské bakterie“ pomáhají s kaloriemi, velmi zjednodušeně řečeno se podílejí na procesu, díky němuž se přijatá energie nepromění celá na tukové polštářky pokrývající naše tělo.

Postarejte se tedy o to, abyste každý den svému tělu poskytla nějaký (nejlépe nízkotučný) výrobek obsahující probiotika. Na trhu jich najdete spoustu – od jogurtů přes kefíry až po nejrůznější potraviny, jež jsou probiotickými bakteriemi obohaceny. Ano, probiotika můžete zakoupit i v lékárně v tabletkách, ale ty volte až jako poslední možnost – kvalitní jogurt či podmáslí obsahuje řadu dalších prospěšných látek.

Trik č. 2: Spánek

Lidé, kteří svému organismu nedopřávají dostatek spánku, jsou více ohroženi nadváhou či obezitou. To je známá a výzkumy několikrát potvrzená věc. Ovšem to, že spíte 9 hodin denně, ještě nemusí znamenat, že vy jste z nebezpečí venku – pokud totiž není váš spánek skutečně kvalitní, jeho blahodárný efekt na vaši váhu není zdaleka tak viditelný. Jenže jak si v dnešní době plné stresu a „rušidel“ takový hluboký spánek zajistit? (Čtěte také: Zdravý spánek: V 6 otázkách a odpovědích. Je pravda, že...?)

Začněte prostředím, v němž spíte – ložnice by měla být dobře větraná, nemělo by v ní být příliš teplo, určitě byste měli zajistit, aby do ní zvenku pronikalo co nejméně světla (váš mozek je stále „naprogramován“ na spánek ve tmě, proto může například veřejné osvětlení působit rušivě) a hluku (to je složitější, bydlíte-li například nad rušnou hlavní třídou nebo v blízkosti nočního baru – pokud vás venkovní zvuky budí, zvažte pořízení ušních ucpávek), rovněž byste neměli mít v ložnici elektroniku typu počítač nebo televize (pokud se v ložnici nacházejí, před spaním je zcela vypněte, nejlépe ze zásuvky, mimo jiné tím ušetříte i za energii, protože i zdánlivě vypnuté spotřebiče stále odebírají elektřinu). Choďte spát každý den přibližně ve stejnou dobu (plus minus 30 minut), a to v takový čas, abyste měli možnost spát 7 až 9 hodin. (Čtěte: Nesabotujte vlastní spánek!)

Trik č. 3: Pohyb

Ani tohle nebude žádné překvapení. Přebytečnou energii, již přijímáme, bychom měli nějak „vyventilovat“. A není lepší způsob než pohyb. Kromě toho, že spálíte nepotřebné kalorie, budete mít paradoxně více energie a lepší náladu.

Vůbec to neznamená, že byste musela každý den po práci trávit hodiny v posilovně – úplně bude stačit, když se nějaké pohybové aktivitě budete věnovat přibližně 30 minut denně (ne však méně). Můžete zkusit třeba ostrou chůzi, běh, projížďku na kole, ale třeba i půlhodinku tance na svoji oblíbenou hudbu v klidu domova. Poměrně oblíbená jsou i nejrůznější videa, na nichž předcvičují profesionální trenéři či trenérky – není problém je koupit, některé „lekce“ najdete i na internetu. I taková chvilka pohybu dokáže zázraky.

Trik č. 4: Proteinová snídaně

Pokud snídáte obligátní chleba s máslem nebo třeba müsli s mlékem, zkuste svůj zvyk přehodnotit. Ačkoli na zmíněných typech jídel není nic špatného, v boji proti kilogramům a centimetrům nijak zvláště účinné nejsou. Zkuste je nahradit kvalitními bílkovinami, nejlépe v podobě vajec. Nejenže vás spolehlivě a na poměrně dlouhou dobu zasytí, ale navíc vám (podle jedné z posledních studií) pomohou zhubnout o 65 % efektivněji než zmíněné pokrmy, jež obsahují velké množství sacharidů.

Zkuste tedy snídat 2 vejce uvařená natvrdo s plátkem celozrnného chleba. Můžete samozřejmě vejce upravit i jinak, ale pamatujte, že například míchaná vajíčka už obsahují olej, případně další ochucovadla, jež přidávají kalorie. A vejce natvrdo mají navíc tu výhodu, že je můžete připravit večer předem, takže se nemusíte ráno mořit a zdržovat s jejich vařením. Jestliže si nedovedete představit, že byste svůj den začínala snídaní v podobě vajec, zkuste kvalitní (a nízkokalorický) proteinový nápoj.
Dalších 6 triků, jak za měsíc zhubnout o jedno číslo najdete na Bety.cz!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat