Hudba při sportu zvyšuje místo výkonu náladu

Řada posiloven poskytuje svým klientům pestrou nabídku poslechu hudby na strojích při cvičení. Hudba také doprovází většinu skupinových lekcí. A třebaže výzkumy dokazují, že nezvyšuje výkonnost a sílu svalů, má pozitivní vliv na mozek. Podle japonských psychologů se po cvičení při poslechu hudby člověk cítí nejen lépe, ale má také bystřejší mozek a lepší výsledky při myšlenkových operacích.

„Cvičení s hudbou vyvolává větší změnu nálady v pozitivním smyslu než cvičení bez hudby,“ tvrdí autoři z Univerzity v Cukubě.

Hudba při sportu také aktivuje mozkové centrum v dorsolaterální a předčelní kůře mozku.

„Prokázali jsme významný vztah mezi pozitivní náladou vyvolanou cvičením s hudbou, lepšími výkonovými funkcemi mozku a zvýšenou aktivací center DLPFC v mozku. Tato studie jako první naznačuje, že cvičení s hudbou nejenže má pozitivní vliv na to, že se člověk věnuje cvičení opakovaně, ale že má také přínos pro kognitivní funkce mozku,“ tvrdí autoři.

A jaké jsou další pozitivní účinky hudby?

Neobvyklý, byť účinný prášek na bolest

Existuje tolik příčin chronické bolesti, od artritidy a revmatismus až po migrénu, záněty či dlouhodobý stres. Jenže vážně se v takových případech člověk musí spoléhat výhradně na prášky z lékárny, o jejichž vedlejších účincích se vůbec nemluví v dobrém? Naštěstí jsou i jiná řešení. A hudba je jedním z nich! Podle názoru amerických vědců dokáže „muzika“ tlumit nejrůznější bolesti, přičemž funguje už po několika málo minutách naslouchání. Oproti farmaceutickým medikamentům také není návyková.

Záruka kreativity a soustředěnosti? Může být

V práci jste jako bez života? Nápad na novou kampaň ne a ne přijít? Pak vám vřele doporučujeme postavit do kanceláře rádio. Americký výzkum, jehož poznatky byly publikovány v magazínu Psychological Reports, naznačuje, že pokud je člověk vystaven jemu příjemným rytmům, lépe se koncentruje a bývá tvořivější. Také mu prý nechybí optimismus, jelikož poslech hudby pozitivně ovlivňuje hladinu neurotransmiteru dopaminu, který úzce souvisí s pocity štěstí a radosti.

Nižší tlak rovná se srdce v bezpečí

Jak již bylo zmíněno výše, ať už si zapnete cokoli, příznivě to ovlivní vaši náladu, což sníží i hladinu stresových hormonů. Tím se vám normalizuje také krevní tlak, takže omezíte riziko srdečních onemocnění. Takhle to alespoň sděluje finální analýza průzkumu, jenž byl zveřejněn v mezinárodním časopise zaměřeném na kardiologii. Čím tedy „nakrmíte“ ucho? Už to víte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat