Školení správné jízdy na rotopedu

V domácnostech je velmi oblíbený a jezdit na něm může každý. Taky vlastníte rotoped? Pak musíte vědět, že k němu potřebujete ještě jednu věc, bez které hazardujete s vlastním zdravím!

Když se v březnu tohoto roku, v reakci na koronavirus, zavřely tělocvičny a fitness centra, mnozí lidé začali shánět rotoped. Tenhle cvičební nástroj patří k nejpopulárnějším domácím vybavením, a to hned z několika důvodů. Zabírá poměrně málo místa, buduje kardiovaskulární kondici, sílu a vytrvalost.

Největší užitek

Díky rotopedu lze spalovat kalorie z uloženého tělesného tuku. A i když se to nezdá, rozhodně na něm není nuda. Stoupání do kopců či jízda v intervalech ve stylu HIIT jsou jen třešničkou na dortu. Jenže rotoped sám o sobě nestačí.

Lidé si myslí, že na rotopedu mohou jezdit v běžných teniskách, nebo dokonce jen v ponožkách! Obě varianty jsou však nevyhovující. Profesionální trenéři doporučují, že ideální volbou je cyklistická obuv, která pomáhá předcházet bolesti kolen. Nohy doslova přiková k pedálům, čím rovnoměrně rozkládá zátěž mezi všechny velké svalové skupiny. A to je něco, co potřebují nejen osoby potýkající se s chronickou bolestí nohou nebo dolní části zad.

Ochrana před úrazy i lepší výkony

Jelikož cyklistické boty nohy udržují pevně zafixované, starají o blaho chodidel, kotníků a kolen. Nemůže se tak stát, že nevědomky začnete zatěžovat třeba pouze špičku své dolní končetiny. Navíc je omezen úhel nohy směřující dolů, takže se předchází křečím lýtka. Pak je tu taky ta věc okolo celkové stability těla.

Když nohy v pedálech sedí, nemáte tendenci se nesmyslně předklánět a abnormálně zatěžovat zápěstí a lokty. (Tímhle neopatrným manévrem dokonce ničíte stabilizační systém vašich břišních svalů.) Obecně platí, že když je vše (váha a zátěž) rovnoměrně rozložené, zvýšení rychlosti a lepším výkonům nic nebrání!

Trik, který motivuje

Chcete-li ze cvičení vytěžit maximum a vyhnout se zranění, kolena by měla směřovat dopředu – a kotníky se nikdy nesmí jakkoli kroutit. S cyklistickými botami je snazší něčeho takového dosáhnout, proto do nich investujte. Koneckonců, jejich nákup působí i motivačně.

Různé ankety dokazují, že jakmile si cvičební nadšenec obstará speciální výbavu pro danou aktivitu, hýbe se pravidelněji a jeho výkony jsou působivější. Cyklistická obuv tak i vám může pomoci bezpečně a v kratším časovém limitu dosáhnout osobních cílů.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat