Chcete se zbavit přebytečných špíčků? Vybruslete je!

Ráda byste se zbavila nějakých těch kilogramů navíc? Pak dejte šanci in-line bruslení! Je to nejen snadná a oblíbená aktivita, ale také skvělý prostředek, jak se po zimě rozloučit s následky nejrůznějšího hodování.

Brusle – ať už klasické nebo kolečkové – jsme měli v dětství snad všichni. A protože je bruslení vlastně velmi přirozený pohyb, rozhodně už není výsadou jen těch nejmenších. Vůbec ne! Na in-linech dnes potkáte jak mladou maminku s kočárkem, tak starší pár, poklidně si bruslící okolo řeky. Brusle se zkrátka staly pro spoustu lidí skoro posedlostí. A není divu.

Pozor, začínáme!

Jestliže patříte mezi tu menšinu, která na bruslích vlastně pořádně ani nestála, vůbec si nemusíte zoufat a tenhle sport si klidně dopřejte. Nemá věkové omezení a začít se s ním dá opravdu v každém věku. A co udělat, než vyrazíte, abyste si neublížila? Jaké vybavení je vhodné pro začátečníky a kde vůbec začít?

Jízda na in-line bruslích je mnohem jednodušší, než se by se vám jako člověku tímto sportem nepolíbeným mohlo zdát. Nespornou výhodou je, že to je sport nenáročný na vybavení, můžete bruslit sama nebo a partou přátel, v létě, na jaře anebo na podzim. Také úředníci magistrátů již zaregistrovali zájem o tuto aktivitu a stavějí bruslařské tratě.

Poku si ale přesto nejste svou šikovností na botkách s kolečky tak docela jistá, než si pořídíte vlastní brusle, půjčte si je párkrát v půjčovně nebo od kamarádky. Tím si vyzkoušíte, zda vás tento sport bude vůbec bavit, a poznáte i samotnou techniku bruslení.
Nezačínejte ale bruslit sama někde v koutě, aby vás nikdo neviděl. Naopak požádejte někoho o oporu (nejlépe někoho, kdo má s in-line bruslením zkušenost), nebo se rovnou přihlaste do školy bruslení. Většinou vám i půjčí vybavení a mezi ostatními „začátečníky“ se nebudete cítit trapně. Zásadní dovedností je naučit se správně brzdit. Dokud toto manévrování neovládnete, budete nebezpečná nejen sobě, ale i ostatním.

Jaké vlastně vybrat?

Pokud zjistíte, že vás bruslení chytlo, s půjčovnou si asi dlouho nevystačíte. Jenže jak si vlastně brusle vybrat a čemu při nákupu věnovat pozornost? Nejprve si ujasněte, jaké chcete. Budete chtít sjíždět u-rampy, skákat ze schodů, hoblovat zábradlí, jezdit po lesních stezkách, závodit, hrát in-line hokej, nebo dáváte přednost rekreační jízdě po městských cyklostezkách? Odpověď na tuto otázku rozhodne o tom, jaké vybavení a za kolik si koupíte.
Základem celé brusle je bota. Některé modely, které jsou vhodné pro jemné ježdění, mají zpravidla botu měkkou, zavazují se na tkaničky, případně na suchý zip. Tvrdé boty pro drsnější jízdu mají pevný skelet a zapínají se převážně na přezky. Výroba bot se také přizpůsobuje biologickým rozdílům.
Zapomeňte tedy na genderovou rovnoprávnost a vybírejte brusle pro ženskou nohu. Také pamatujte, že platí: čím větší kolečka, tím jsou brusle rychlejší. Tvrdost se udává v jednotkách A, pohybuje se od 74A (nejměkčí) až po 100A (nejtvrdší). Tvrdší kolečka jsou rychlejší, méně se sjíždějí a hůře tlumí otřesy.

Další součástí brusle bývá zejména u kondičních typů velice často brzda. Jde v podstatě o takový špunt přidělaný vzadu na patě, kdy stačí za jízdy zvednout špičku a brzda vzadu splní svou úlohu. Asi netřeba připomínat, že při nákupu si brusle důkladně vyzkoušejte. Musí vám sedět na nohou jako ulité. Nebojte se v nich v obchodě i postavit či trochu projet.

Hlavně bezpečně

Ať jste začátečnice nebo zkušená bruslařka, neměla byste zapomenout na chrániče. Přestože je bruslení relativně bezpečným sportem, některé věci zkrátka neovlivníte – kamínek na cestě, pes, který vám vběhne do cesty apod.
Proto se vyplatí nešetřit a pořídit si kvalitní helmu (může být i cyklistická) a chrániče loktů, zápěstí a kolen. Vše musí dobře padnout a zároveň nikde nedřít a neškrtit. Nemusíte přece ještě doma zalepovat puchýře na loktech. Pokud plánujete výlety, velmi praktický je batoh, kam brusle schováte, až pojedete domů. Pořiďte si kryt na kolečka, aby vám in-liny nezamazaly všechny věci.

Pro štíhlost i zdraví!

Bruslení je skvělý aerobní sport, kterým můžete zaútočit na tukové polštářky na inkriminovaných partiích. Zabrat dáte především hýžďovým a stehenním svalům, protáhnete ale také bříško a záda. In-line bruslení lze snadno srovnat například s během. Pracují při něm stejné svalové skupiny a posilují se plíce.

Bruslení má navíc ale jednu velkou výhodu – dochází při něm k minimálně o polovinu menším nárazům na klouby a páteř.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat