Dřete se v posilovně a nehubnete? Můžou za to bakterie v břiše!

Počítáte kalorie a dřete se v posilovně, ale na postavě to významně poznat nejde? Můžou za to geny a střevní mikroflóra. Pětina lidí bude štíhlá, i kdyby se přejídala a žila nezdravě. Té stačí chvíli cvičit a vypadá jako ze žurnálu. Pětina naopak nebude štíhlá „šlacha samý sval“ ani po každodenní dřině a bude mít vždy na těle nějaký tuk. Zbytek je spektrum mezi těmito dvěma extrémy. Nejvýznamněji však lze postavu ovlivnit správnou životosprávou, která zajistí kvalitní střevní mikroflóru. Tedy dobrou stravou a pohybem.

Vědci se zabývají příčinami obezity dlouhodobě. Zajímá je především to, proč někdo jí zdravě a sportuje, a přesto má mírnou nadváhu, zatímco jiný se stravuje v rychlém občerstvení, nepohybuje se a vypadá v kondici. Takových případů je sice ve společnosti menšina, ale pomáhají odhalit klíčové faktory ovlivňující obezitu.

Podle odborníků za King’s College London jsou nejdůležitějšími faktory DNA jedince a pak kvalita jeho střevní mikroflóry. A obojí jde ruku v ruce. Má-li člověk dobré geny, nepřibere. Protože má dobrou střevní mikroflóru, která omezuje vstřebávání energie do těla, takže i když se přejídá a nepohybuje, nepřibírá. Ale pro většinu platí něco jiného. I když mají horší genetickou výbavu, musejí dbát na to, aby se dostatečně pohybovali a jedli zdravě. Obojí pomáhá zvyšovat kvalitu skladby střevních bakterií. Naopak třeba nedostatek pohybu a konzumace jídel z rychlých občerstvení zhoršují mikroflóru a nedobré bakterie se množí a uvolňují do těla látky, které podporují nárůst tukové tkáně.

Mikrobi ve střevech jsou nezbytní nejen pro to, jak trávíme jídlo. Ale také ovlivňují to, kolik energie se vstřebá do těla, poskytují nezbytné enzymy a vitaminy, které pomáhají udržet silný náš imunitní systém,“ tvrdí profesor Tim Spector.

Ten při experimentálních výzkumech zjistil, že už po pár dnech na nezdravé stravě západního stylu se zvýší podíl škodlivých bakterií ve střevech a naopak klesne podíl těch užitečných. Stejný efekt nastává, když se člověk nedostatečně pohybuje. To pak vede k tomu, že se více tuků a cukrů ze strávené potravy vstřebá do krve a lymfatického systému, takže člověk přijímá více energie, kterou tělo uloží do tukových polštářů.

„Někteří lidé mají ve střevech velký podíl dobrých bakterií přirozeně, zřejmě díky svým genům, tyto bakterie je chrání před obezitou, ať jedí cokoli. Jenže u většiny lidí tomu tak bohužel není,“ tvrdí profesor Spector.

Když se člověk pohybuje, nejenže má vyšší energetický výdej, ale pohyb ovlivňuje také mikroflóru ve střevech, která pak neuvolní tolik energie střevní stěnou do těla. Efekt je tedy dvojí. Když má člověk dobré bakterie ve střevech i bez pohybu, kupříkladu díky dobrým genům, je většinou štíhlý, aniž sportuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat