Smažení masa na plynovém hořáku je škodlivější než na elektrickém

Původně se zdálo jako směšná hypotéza, že by mohlo vaření a zvláště smažení na plynových hořácích škodit zdraví více než na hořácích elektrických. Ale experimentální studie skutečně potvrdila, že smažení masa na plynovém hořáku zvyšuje obsah pro zdraví nebezpečných látek v ovzduší více než smažení masa na elektrickém hořáku.

Během pokusu se připravovaly steaky na hořácích obou typů a to na margarínu a sójovém oleji. Vědci pak měřili obsah polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), extra jemných částic a dalších škodlivých látek v ovzduší kolem sporáku. Přitom PAH jsou ve vyšší koncentraci silně karcinogenními látkami.

U smažení na plynovém hořáku došlo k uvolnění PAH a extra jemných částic ve značně vyšší míře než při smažení na elektrickém vařiči.

Podle expertů je to významné zvláště pro kulinářské provozy a znamená to, že z hlediska prevence zdraví v kuchařském povolání je skutečně důležité připravovat pokrmy na elektrických vařičích. „Vystavování se plynům z vaření by mělo být omezeno na minimum…smažení na plynovém vařiči může zvyšovat obsah nebezpečných látek působících vážné zdravotní potíže,“ napsali autoři studie v odborném časopise Occupational and Environmental Medicine.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 v roce 2025 přináší pro Berany zajímavou kombinaci výzev a příležitostí. Tento čas může být velmi dynamický, proto se připravte na nečekané změny.Začátek týdne může přinést určité napětí na pracovišti, zejména po... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat