Jezte sacharidy, ale jen v den, kdy cvičíte

Lidé by měli v den, kdy cvičí, sacharidy konzumovat. Podle předního londýnského experta na fitness Jonnyho Reese je chybou při cvičení vynechávat sacharidy zcela. Svaly je potřebují na práci a pro svůj růst. Ale naopak ty dny, kdy člověk necvičí, měl by většinu sacharidů vyřadit a dopřávat si víc tuků a bílkovin.

Pokud člověk nekonzumuje sacharidy, ale dopřává si oleje a rostlinné či živočišné tuky, tělo začne spalovat tukové polštáře v podkoží. V ty dny, kdy intenzivně cvičí, by si měl sacharidy dopřát, protože budou využity na práci svalů, tělo je neuloží do tukových zásob.

Jonny Rees ze společnosti Ultimate Performance Fitness tvrdí, že by lidé měli spíš sacharidy a jejich konzumaci střídat.

„Je to stejné jako u auta. Když máte auto a chcete jet na velmi dlouhou cestu, chcete mít plnou nádrž. To je stejné v den, kdy cvičíte, chcete mít spoustu sacharidů jako palivo. Ale když jen popojíždíte, nemusíte mít spoustu paliva. Takže když moc necvičíte, nepotřebujete sacharidy,“ svěřil Rees deníku The Mail.

Když člověk pozře hodně sacharidů, tělo vyloučí inzulín, který zařídí, aby byl nadbytek uložen v tucích. Když člověk cvičí, inzulín neúčinkuje a sacharidy putují do svalů, kde jsou spotřebovány na buněčnou práci. Nadměrná konzumace sacharidů při neaktivním životním stylu proto vede k obezitě či diabetu. Naopak v dny, kdy člověk necvičí, měl by konzumovat málo sacharidů a více tuků a bílkovin. Tělo nevyloučí inzulín a spaluje tukové tkáně.

Sacharidům by se ale člověk vyhýbat neměl zcela. V den intenzivního cvičení jej svaly potřebují, jinak dobře nerostou. I když svou hmotu tvoří z aminokyselin vzniklých štěpením bílkovin, zásadní roli v růstu svalů hraje polysacharid glykogen, který se v nich tvoří jako zásobní látka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat