Vědci odhalili mozkový přepínač mezi spalováním a ukládáním tuků

Australští vědci odhalili a popsali mechanismus, jímž mozek přepíná mezi spalováním tuku a ukládáním do zásob v podkoží. Našli také vypínač v mozkových centrech, který se u obézních lidí porouchá a monotónně jen ukládá energii do tuků a obézního nutí stále jíst, i když je sytý. Objevy by mohly vést k účinné léčbě zvláště morbidní obezity.

Jakmile tělo přijímá potravu, vyloučí do těla inzulin, který mozku oznamuje, že má zahájit přeměnu tuku na hnědý, čímž dochází k jeho odbourávání a výdeji energie. Když ale tělo nejí a hladoví, mozek primárně přepne na ukládání energie do bílého tuku, aby tělo nehublo. Složitý proces je ovládán mozkovým přepínačem, který se zapíná a vypíná podle toho, jak člověk konzumuje potravu a vydává energii.

U obézních jedinců ale vypínač nefunguje, nebo je přepnutý do polohy ukládání energie do bílé tukové tkáně.

U obézních se děje to, že přepínač je stále v poloze ukládání a nevypíná se ani tehdy, když člověk jí. Výsledkem je, že je hnědý tuk neustále vypnutý a výdej energie se sníží trvale, takže když člověk jí, tak se všechna energie ukládá a vydává jen minimum, tělo tak rychle tloustne,“ vysvětluje profesor Tony Tiganis z Monash University v Austrálii.

Dieta? Rozhodují i geny

Jak se zdá, tloustnutí a hubnutí je často opravdová věda. Jak je možné, že se někdo klidně přejídá a stále vypadá jako tyčka, zatímco někdo v přeneseném slova smyslu přibere i po vodě? A jak to, že někdo nasadí lehkou dietku a hned má 5 kilo dole, ačkoli vy se trápíte dietním režimem, za který by se nestyděly ani modelky před přehlídkou, ale stěží zhubnete pár deka?

Diety zkrátka nefungují u každého stejně. Jeden se cpe západní stravou a je hubený, druhý dodržuje veganství a stejně je obézní. Třetímu pomůže k zhubnutí strava středomořských národů, jinému kontroverzní na tuk a bílkoviny bohatá Atkinsova dieta. Na každého totiž účinkuje něco úplně jiného podle jeho specifických genů.

A laboratorní experimenty prokazují, že jeden typ genů nepřibere při západním jídelníčku, ale škodí mu Atkinova dieta, zatímco u jiného typu genů naopak Atkinsova dieta vyvolává metabolické choroby, zatímco západní strava nikoli.

„Rizika či zdravotní výhody různých diet se příliš zobecňují. Naše studie dokazuje, že účinky stravy spíš závisejí na genetickém nastavení jedince, který tu stravu konzumuje, což znamená, že každý jedinec má jinou optimální dietu,“ tvrdí doktor William Barrington z North Carolina State University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat