Nebojte se proteinových nápojů. Vyrýsují postavu a usnadní dietu

Když se řekne „protein“, většina lidí si představí, že se jedná o podpůrný prostředek pro nárůst svalové hmoty, proto mají dojem, že jsou tyto produkty určené především kulturistům. Jenže proteinové nápoje dokážou být skvělým pomocníkem v oblasti běžné výživy, a dokonce i při redukčních dietách. Jsou to totiž bílkoviny, které jsou v proteinových nápojích ceněnou složkou, jež umí napomoci i v běžném životním režimu.

Co je to?

Proteinové nápoje existují většinou v práškové formě, k rozmíchání do vody nebo do mléka. Nejčastěji se setkáme se syrovátkovým či kaseinovým proteinem, ve kterém je bílkovina získávána z mléka stejně jako syrovátka, ale také s proteinem rostlinného původu, např. hrachovým nebo konopným. Uživatelé i odborníci často dávají přednost živočišným proteinům před rostlinným, jelikož je kvalitnější, ačkoli ty rostlinné mohou být řešením pro lidi, kteří mají problém s trávením laktózy.

K čemu slouží?

Prostřednictvím proteinových nápojů lze jednoduše navýšit celkové množství bílkovin bez doprovodu sacharidů a tuků navíc. Proteinové nápoje zrychlí metabolismus, sníží pocit hladu, zredukují chutě na sladké a podpoří tak hubnutí. Jsou ale také účinné při regeneraci tkání a buněk ve svalech, tím pádem jsou skvělé pro doplnění potřebných bílkovin po náročném tréninku, ve vyšší míře poté napomáhá velmi aktivním sportovcům při stavbě svalové hmoty.

Není to však pomocník pouze pro lidi, kteří chtějí vypadat dobře. Proteinové nápoje jsou vhodné také pro staré osoby, které mají potíže s výživou a ve speciální úpravě jsou lékaři doporučovány i dětem.

Při hubnutí

Jak již bylo řečeno, proteinové nápoje mohou být skvělým pomocníkem, pokud se snažíte zhubnout. Kromě samotné konzumace je ale také potřeba se hýbat. Jedno bez druhého nefunguje. Zvýšený příjem bílkovin a snížení fyzické aktivity by naopak vedlo k nechtěnému nárůstu hmotnosti. Pro hubnutí je také více doporučován protein sójový, který má menší podíl tuků.

Výhody

Mezi největšími výhody těchto nápojů bezesporu patří to, že vás dovedou zasytit ve velmi krátkém čase, díky mnoha dostupným příchutím zaženou chuť na sladké, doplní potřebné bílkoviny, zvyšují imunitu, a to vše bez příjmu zbytečných tuků a sacharidů.

Všeho s mírou

Nemyslete si však, že koktejly nahradíte všechna hlavní jídla dne. Pokud jste aktivní a sportujete, můžete si dopřát až dva koktejly denně. Při redukčních dietách se však doporučuje nahradit koktejlem jedno jídlo, například snídani. Každý koktejl má však jiné dávkování a je třeba se ho držet, avšak také není od věci zjistit, jaký příjem bílkovin ze své stravy skutečně máte a kolik jich je potřeba doplnit. Pokud byste totiž celý den jedli jen maso, vejce a podobné, na bílkoviny bohaté potraviny, nezbyde už pro koktejl prostor a na to je třeba myslet. Nadměrné užívání proteinu by vedlo opět jen k nárůstu hmotnoti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat