Měření podkožního tuku je přesnější než BMI

Zjistit, zda máte nadváhu nebo jste v normě, lze poměrně snadno. Existuje výpočet dle tabulek BMI (body mass index). Jenže výsledek těchto výpočtů slouží pouze pro informační účely. Vyzkoušejte měření podkožního tuku.

Metody měření

Metod měření svaloviny, tělesného tuku a vody v těle je několik. Možností měření těchto hodnot disponují dnes již i osobní váhy, které míváme doma. Bohužel pro své výpočty využívá kontakt pouze s dolními končetinami, díky čemuž mohou být výsledky poměrně zkreslené. Přesnější je výpočet pomocí přístroje Bodystat, kdy se hodnoty odečítají pomocí elektrod z nohou i rukou, tudíž oblouk slabého proudu prochází celým tělem. Výsledek je poté mnohem přesnější.

Další, v poslední době poněkud opomíjenou metodou je takzvaná kaliperace, při níž se měří množství podkožního tuku pomocí kleští, do kterých jsou uchopovány kožní řasy na několika místech těla. Výsledky jsou pak porovnány s tabulkami.

Nejde jen o tuky

Kdo chce hubnout, toho přirozeně nejvíce zajímá, kolika kilogramů tuku se zbavit, aby byla jeho figura dokonalá. Jenže tělo obsahuje také množství vody, která, pokud je zadržována, výrazně přidává na váze, ale i na objemu. Zdali se jedná o tuk nebo zadržovanou vodu, prozradí právě až absolvované měření. 

Přístroj také odhalí, jak jste na tom s podílem svalové hmoty, což je dobré pro odhadnutí fyzické kondice a následné rozvržení cvičebního plánu.

Podrobnější analýza také odhalí množství soli a minerálů, které bude potřeba doplnit nebo jich máte v těle naopak přebytek a dle míst, kde se tuk koncentruje nejvíce, lze pak odhadovat, které orgány je třeba podpořit v jejich funkci, aby bylo hubnutí skutečně efektivní. Od těchto informací se pak odvíjí i skladba jídelníčku.

Proč měřit?

Nastavovat si diety bez předchozí analýzy většinou nepřináší valné výsledky, a když ano, bývá efekt často jen krátkodobý a po čase začne váha zase stoupat.

Na základě propočtů podle BMI lze zjistit, zda se již skutečně nacházíte na hranici obezity nebo nadváhy, nic dalšího vám ale grafy neproradí.

Nejlepší je tedy udělat vše jednou a pořádně. Zajděte si tedy ke svému obvodnímu lékaři nebo navštivte větší fitness centrum, kde tyto přístroje mívají k dispozici. Na základě zjištěných hodnot si nechte sestavit cvičební plán a vhodnou skladbu jídelníčku. Jedině tak dosáhnete skvělých výsledků v krátkém čase, nebudete hladovět, ani zbytečně přepínat své síly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat