O Vánocích sportujte, dva týdny válení výrazně poškodí celý organismus

V životě nastanou situace, kdy člověk musí být připoután na lůžko nebo se omezeně pohybovat. Kdo to zažil, ví, jak výrazně jeho tělo zeslábne a zchřadne. Dlouhodobé snížení tělesné aktivity je ale pro jinak zdravého jedince škodlivé. A měl by se mu co nejvíce vyhýbat. Včetně Vánoc a oslav konce roku. O svátcích se přitom na Západě povaluje řada lidí, kteří jsou jinak během roku výrazně aktivní. A čím více mají let, tím hůř pro ně.

Zajímavý experiment

Z experimentální studie provedené v Liverpoolu jasně vyplynulo, že po dvou týdnech válení se výrazně ochabnou svaly, zhorší se metabolismus, zvýší záněty v těle, zhorší funkce plic i srdce.

Tým fyziologů najal sedmačtyřicet osob, z nichž někteří měli po šedesátce a jiní mezi dvaceti a čtyřiceti roky. Před započetím experimentu byli všichni zdraví a měli dostatek pohybu každý den. Všichni byli vyšetřeni na počátku a na konci dvoutýdenního polehávání s omezením chůze na patnáct set kroků za den.

Ochablé svaly a nárůst tukových zásob

Na konci studie obsah tuku ve svalech u mladších ročníků vzrostl o dvacet procent, u starších o osmadvacet procent. Síla svalů klesla u první skupiny o pět procent, u druhé o osm procent. Funkce plic a oběhové soustavy se zhoršily o pět procent, u starších osob o deset procent. Funkce mitochondrií – buněčných elektráren – se zhoršila o čtyři procenta u mladších a o devatenáct procent u starších osob.

Ačkoli jednotlivé změny byly relativně malé – zvláště u mladších ročníků – jejich součet je obrovský. Jde totiž o to, že se mírně nezhorší jedna funkce, ale celková kondice organismu měřitelná v mnoha kvalitách. Mladí většinou po nástupu do původního pohybového režimu brzy dosáhnou stejné kondice, ale u starších osob tomu tak podle autorů není. Poškození u nich má trvalejší následky.

Procházka postačí

„Výsledky byly velmi překvapující. Neočekávali jsme tak výrazné změny a v tolika měřítcích. Na konci roku většina z nás vypustí, začne víc jíst, víc pít, méně se pohybovat. Proto s první větší procházkou nečekejte až na svatého Štěpána. Pohyb potřebujeme každý den, stačí půl hodiny denně,“ vyzývá autorka výzkumu Juliette Norman.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat