Nevěra… Opravdu musí být součástí našeho života?

10.09.2010 | Sex a vztahy

Když si rozkliknete pár článků na internetu, pravděpodobně v zápětí dospějete k názoru, že nevěra je ta nejrozšířenější a nejnormálnější věc, jaká v naší společnosti jen může být, a že je snad dokonce divné být věrný. Že to vypovídá o naší neflexibilitě, nedostatku smyslu pro dobrodružství či vášně.

Otázkou je, nakolik je tento stereotyp pravdivý, nebo nakolik se mezi lidmi omílá tak moc, až všichni věříme, že to je pravda. Konzultace poskytuji asi 10 let a za tu dobu u mne bylo mnoho mužů, kteří přišli řešit svůj partnerský problém. A mě vlastně stále překvapuje, jak málo jich situací „řeší“ právě nevěrou. Ale skoro jako by se za svou věrnost styděli. Vždyť jak by to pošramotilo jejich pověst proutníka, za kterého ho chlapi v hospodě plácají po ramenou!

A jak to tedy s tou nevěrou vlastně je?

Informace o tom, jak se lidé navzájem podvádějí, se na nás valí z televize, časopisů, internetu. Jenže když se podíváte na televizní noviny, tak máte taky dojem, že svět je plný válek, záplav, bouraček, zničených sklizní a týraných zvířat. Protože o tom, že na Moravě se zrovna urodilo krásné víno, v Itálii bylo u moře nádherné počasí a v Americe tisíce studentů úspěšně dokončilo vysokou školu, se nikdy nedoslechnete.

To prostě není dostatečně zajímavé. A mluvit o tom, že je spousta herců a zpěvaček, kteří léta žijí s jedním partnerem a jsou spokojeni, to je médii bohužel považováno za nudné, čili k reportáži nevhodné. To je lepší donekonečna omílat excesy Ivety Bartošové.

Přátelé někdy trochu přehánějí

Když se svěříte přátelům, že svého muže podezříváte z nevěry, dojdete k obdobnému zjištění jako při sledování Topstaru. Vždy se kolem vás najde někdo, kdo má v rukávu podobný příběh, kdo vám řekne, že to je normální, resp. že to, co zažíváte je ještě slabý kalibr toho, čím si prošel on. Jenomže když se zmíníte, že Váš příbuzný dostal infarkt nebo rakovinu, všichni okolo se taky začnou předhánět, co katastrofického se zase stalo v jejich okolí a hned máme na stole jednu větší hrůzu než druhou. A při tom neplatí, že každý druhý člověk umírá na smrtelnou nemoc! Jenže po pár takových živých historkách, které si během grilování vyslechneme, k takovému názoru snadno dospějeme.

Realita je vždy trochu jiná

Média vytvářejí pouze obraz o realitě, nikdy nepopisují skutečnost takovou, jaká je. Jednoduše proto, že nikdy nemůžou obsáhnout všechno, a tak musejí vybírat. My ale to, co ona vyberou jako vzorek, často považujeme za skutečnost celou a pak si zbytečně vytváříme problémy. Protože třeba usoudíme, že nevěra je normální, zahýbají všichni, a tak nezbývá, než se přizpůsobit.

Co to ale dělá s našimi vztahy?

Pokud s nevěrou počítáme jako se samozřejmostí, pak logicky nemá smysl, abychom se o vztah se svým mužem nějak zvlášť staraly. To je přece jedno, jestli budeme protivné a chodit doma s natáčkami a v teplácích – vždyť se mu přece jednoho dne stejně okoukáme a on si najde jinou – mladší, krásnější, tak proč vynakládat zbytečné úsilí… A on si ji jednoho dne možná skutečně najde, nicméně jako důsledek toho, jak ke vztahu přistupujeme my.

Nebo pod dojmem, že nevěra je přece normální věc, tak samy nějakou svou nespokojenost, frustraci či nenaplněné potřeby začneme řešit tím, že se poohlédneme jinde. Proč ne, když to přece dělají všichni? Dokonce se nám může stát, že očekáváme, že když to svému muži řekneme, nebo to na nás praskne, tak z toho nebude dělat žádnou velkou událost a budeme pokračovat dál jako dosud. O to větší je pak překvapení, že jeho reakce je vše, jen ne chápavá.

Proto se domnívám, že je praktické zvážit, zda na mediální obraz o tom, že nevěra je normální věc, skutečně přistoupíte, nebo si uvědomíte, že televize – a někdy i přátelé – rádi nafukují. Pořád platí, že nevěra se vyskytuje u jednoho páru ze čtyř, čili u tří ze čtyř se nevyskytuje! A možná by byla škoda ohrozit pracně vybudovaný vztah pod vlivem iluze, že o nic nejde a je to přece normální…

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat