Manžel se mnou nespí! Mám si najít milence?

08.12.2010 | Sex a vztahy

Velká část lidí, zejména žen, které mě vyhledají, přichází s problémem, že se ze společného soužití s manželem vytratil sex. U některých to je po narození dítěte, ale kolikrát si ani žádné takové zjevné příčiny nejsou vědomy.

Prostě je to s jejich partnerem neláká, některým taková představa i vadí, nebo intimní kontakt odmítá muž, důvody jsou různé. Jinak ale říkají, že ve vztahu se svým mužem jsou spokojené a rozhodně by se kvůli takové „banalitě“ nechtěly rozvádět. Jen ta potřeba s někým se občas pomazlit a pomilovat tam pořád je a jejich otázka zní: mám si najít milence?

Sex a vztah nelze oddělovat

Já osobně tedy zastávám názor, že pokud je jakýkoli problém v sexu, tak ve skutečnosti je problém ve vztahu. Vymizelá přitažlivost je podle mne známkou nahromaděných křivd, vzteků, nevyjasněných nedorozumění, pocitů odmítnutí a kdo ví, čeho všeho.

Jen jsou kolikrát tak šikovně zametené pod kobercem, že už o nich zúčastnění ani nevědí. Když tyto situace se svými klientkami řeším, kolikrát nám dá docela práci dobrat se k tomu, kde je klíčová informace pohřbená. Takže na první pohled to skutečně vypadá tak, že vztah je super, „jen ten sex“ nějak nefunguje.

Zůstat kvůli dětem?

Nicméně ne každému se chce dlouhodobé vztahové problémy rozplétat a snažit se o nápravu. Nebo už třeba i cítí, že vztah s partnerem je tak špatný, že by to v intimní oblasti dohromady stejně nikdy nedali. Ale mají jiné důvody proč být spolu – třeba výchovu dětí nebo ekonomické či jiné důvody. A tak začnou přemítat o variantě řešit své potřeby intimity mimo vztah.

Varianta sice lákavá, ale zároveň provázená myšlenkami „to by se nemělo“. Takže se kolikrát zmítáme ve vnitřním boji chtění a zákazů.

TIP Bety: Podvedl vás partner? Napište nám svůj příběh. Každých 14 dní vybereme jeden příběh, který získá odměnu 1000 Kč. Jako bonus se k vašemu životnímu příběhu vyjádří i naše kartářka a numeroložka Terezie, která se osobním výkladům věnuje už 10 let.

Co s tím udělat?

V prvé řadě doporučuji zapomenout na společenské „správně a špatně“ a podívat se konkrétně na svou situaci, na náš vztah a na důsledky, které z toho poplynou pro nás a všechny zúčastněné.

Např. je rozdíl hledat si milence jako truc při prvním nesplněném očekávání nebo v situaci, kdy jsme svého muže přistihly už s pátou milenkou. Je rozdíl použít to jako řešení, kdy je nám 25, jsme neprovdané a bezdětné a neklape nám intimní kontakt s přítelem, a když naopak máme za sebou mnoho let manželského soužití, ale ještě malé děti, nebo už naopak máme děti odrostlé, ale společný obývák a zahradu, které by ani jeden z nás za garsonku nevyměnil.

Mám na milence nárok?

Životní situace každého z nás je jiná, a proto rozhodně nelze říct: kamarádka si milence pořídila, tak mám taky nárok. Protože ve skutečnosti nejde o nárok, ale o důsledky z rozhodnutí plynoucí. A to, co v jednom případě může být funkční, ve druhém může napáchat obrovské škody.

Proto si myslím, že nemá moc cenu klást si „oblíbené“ otázky: Co je správně? Co bych měla udělat? Ale rozhlédnout se po konkrétní situaci, ve které se nacházíme a zvážit důsledky rozhodnutí, které uděláme.

Mluvit, mluvit, mluvit…

Někdy se vyplatí zainvestovat do nápravy vztahu, někdy nezbývá než se rozvést a jsou i momenty, kdy se otevřeně se svým mužem můžeme dohodnout, že budeme spolu žít, vychovávat děti, starat se o domácnost a osobní život si povedeme každý svůj. Jistě to není ideální řešení, ale pro určité životní situace může být funkčnější, než se užírat, hádat se, neustále si něco vyčítat a proplakat bezesné noci.

Pomoct může odborník

Jenže, jak mám být schopná všechny ty souvislosti vidět, zvážit a vyhodnotit? Popovídání s kamarádkou může pomoct, ale většinou se dočkáme sice dobře míněných, ale ne moc účinných rad. A jsme zas tam, kde jsme byly.

Proto v takovém momentě může být velmi užitečné zajít za odborníkem na vztahy a možné varianty a důsledky z nich plynoucí s ním probrat, abychom skutečně vybrali řešení, které je pro nás nejvhodnější. A není na tom vůbec nic trapného, stejně jako není trapné jít k zubaři, když nás bolí zub.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.
Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Rady a tipy, jak si nezpackat vztah hned na začátku
Zůstat s partnerem i po nevěře? Jde to. Ale má to svá pravidla
Mám všechno, tak proč nejsem šťastná?
Pomoc! Jsem jako moje matka. Věty, co jsem nikdy nechtěla vyslovit
Odešel z ložnice... Má snad milenku?
Jak poznám, že je čas partnera opustit?
Hovory o sexu a nahota. Můžeme dítěti nějak uškodit?
Zůstat v nefunkčním vztahu, nebo být raději sama?
Má smysl setrvávat ve vztahu kvůli dětem?
Proč už nemám chuť na sex…?
Proč sis zase neuklidil! Říkáte tohle partnerovi i vy?
Nevěra… Opravdu musí být součástí našeho života?
Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat