Mám všechno, tak proč nejsem šťastná?

18.11.2010 | Sex a vztahy

Měla jsem zajímavou klientku, která přišla s tím, že jí v životě vlastně nic nechybí, ale je hrozně nespokojená a neví, co s tím. Chtěla, abych ji „opravila“ a té nespokojenosti ji zbavila.

Vztah s manželem funguje, mají bezva zdravou holčičku, koupili si krásný nový byt, kam se přestěhovali, v práci si ji pochvalují a ji baví, co dělá… Tak jak je možné, že se každé ráno budí se špatnou náladou, je věčně podrážděná, často vybuchuje a na celý svět je protivná? A za to všechno se navíc na sebe hrozně zlobí a vyčítá si, jak je nemožná, „když k tomu přece není žádný důvod“.

Dejte na své pocity

Jenomže pokud člověk cítí jakoukoli nespokojenost, VŽDY k ní nějaký důvod je. Jen nemusí být na první pohled viditelný. Mnozí lidé ale kolikrát sobě nebo i jiným říkají „nevymýšlej si“, „nemáš důvod se rozčilovat“, „vždyť máš všechno, tak neblbni“. A na první pohled to tak skutečně může vypadat, tak jako u mé klientky.

Nicméně dle mé zkušenosti pokud si zkoušíme poručit, že nespokojeni být nemáme, tak to nefunguje. Co však považuji za spolehlivé řešení, je vzít pocit nespokojenosti vážně, a i když na první pohled vypadá nesmyslně, rozhlédnout se, jestli k němu skutečně nejsou nějaké důvody.

Příčiny mohou být v relativních drobnostech

Třeba v případě mé klientky bylo potřeba přepnout měřítko. Ona se dívala na takové ty velké zásadní věci, jako jestli jsme zdraví, máme peníze apod., ale nenapadlo ji, že k tomu, aby se člověk cítil dobře, je potřeba se postarat i o různé maličkosti. I třeba takový detail jako přerostlá kytka, která zavazí v cestě. Když o ni několikrát denně zakopnete, tak jste naštvaná.

Když si už několik měsíců říkáte, že dáte svolení k inkasu, a ne a ne se k tomu dostat, a pak se vám na stole hromadí složenky, se kterými stále není čas dojít na poštu. Odvedete dítě do školky a pak přes zavřené dveře slyšíte nemístnou poznámku učitelky směrem k vaší dceři. Řeknete si, že to nebudete hrotit, ale přesto to ve vás hlodá. Manžel už potřetí přišel o trochu později, než slíbil, a vy, abyste nekazila atmosféru, to přejdete mlčky.

TIP Bety: Podvedl vás partner? Napište nám svůj příběh. Každých 14 dní vybereme jeden příběh, který získá odměnu 1000 Kč. Jako bonus se k vašemu životnímu příběhu vyjádří i naše kartářka a numeroložka Terezie, která se osobním výkladům věnuje už 10 let.

Podívejte se na svůj život pravdivě

V podstatě samé maličkosti, kterým by člověk nepřipisoval význam a mnozí by si řekli, že se nad ně přece „povznesou“. Jenže právě tyhle „drobnosti“ dokážou kompletně zkazit náladu, a když je jich za den víc (a zejména pokud se opakují), tak je vlastně zkažený celý den. A pak týden, měsíc, rok a s trochou nadsázky lze říct, že otráví celý život.

Pokud se cítíte nespokojená, nesnažte se sama sebe přesvědčovat, že „si to vymýšlíte“. Nevymýšlíte. Pro každý pocit vždy existuje reálný důvod, jen kolikrát spočívá v něčem jiném, než bychom na první pohled očekávali. Vezměte svou nespokojenost vážně a pořádně se zamyslete nad tím, z čeho by mohla plynout. A i když se vám to bude zdát malicherné nebo trapné, nebojte se investovat do jejího vyřešení. Vy se budete cítit líp a to je to nejdůležitější, o co jde.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.
Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Pomoc! Jsem jako moje matka. Věty, co jsem nikdy nechtěla vyslovit
Odešel z ložnice... Má snad milenku?
Jak poznám, že je čas partnera opustit?
Hovory o sexu a nahota. Můžeme dítěti nějak uškodit?
Zůstat v nefunkčním vztahu, nebo být raději sama?
Má smysl setrvávat ve vztahu kvůli dětem?
Proč už nemám chuť na sex…?
Proč sis zase neuklidil! Říkáte tohle partnerovi i vy?
Nevěra… Opravdu musí být součástí našeho života?
Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?

TIP: Bety.cz pro ty z vás, které mají hořkou zkušenost s nevěrou, připravila speciál "Podvedená", kde najdete články, diskuse a další potřebné informace, které vám pomohou se s touto bolestivou životní situací vyrovnat.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat