Odešel z ložnice... Má snad milenku?

03.11.2010 | Sex a vztahy

Když se dva lidé zamilují, většinou i sebemenší odloučení jim dělá problém. Drží se za ruce, objímají se, v noci se jeden ke druhému tiskne a kolikrát je jim jedno, že si přeleží ruku nebo se pořádně nevyspí. Jsou šťastni, že toho druhého mají co nejblíže.

Časem se však situace začne měnit. Touha po neustálé blízkosti druhého ustoupí a do popředí začnou vstupovat jiné faktory. Jeden se rád před spaním dívá na televizi, druhý si naopak před usnutím čte. Žena potřebuje otevřené okno i v zimě, muž při něm nedokáže spát. Jeden z nich má časté virózy a druhý se bojí, že se nakazí. A ještě navíc chrápe.

Je to začátek konce vztahu?

To jsou všechno důvody, proč ze společného spaní se pomalu, ale jistě stává peklo a partnerům se začne vkrádat otázka: nebylo by lepší, kdybychom si ložnice oddělili? Jenže s touto se objeví hned mnohé další otázky. Znamená to žít bez sexu?

Podstatné je uvědomit si, že neexistuje žádné správné nebo špatné řešení. My to nicméně máme většinou zažité, že muž a žena mají spát spolu v ložnici. A pro mnoho párů to je skutečně velmi důležité a pro fungující vztah doslova nezbytné. Ale nejsme všichni stejní. Pokud nám společná ložnice má narušovat další oblasti života, jako třeba jestli se vyspíme, budeme nemocní, bude nám zima atp., tak rozhodně nemá smysl se do společného spaní nutit. Protože když budeme nevyspalí nebo nemocní, budeme podráždění, nevrlí a to se na zkáze vztahu ve výsledku podepíše daleko víc než to, že budeme trávit noc každý v jiné místnosti.

A zase ta komunikace...

Aby nám však rozdělené spaní narušilo vztah opravdu co nejméně, je třeba o něm komunikovat. Pokud se jednoho krásného dne seberete, beze slova si ustelete v obýváku a pak tam zůstanete, vaše druhá polovička si rozhodně začne domýšlet, proč asi jste odešla. A to, že nemůžete spát, protože chrápe, jistě nebude první důvod, který ho napadne. Spíš začne uvažovat v mezích, jako že už vás nepřitahuje, máte milence, pro něco se na něj zlobíte (a nechcete říct pro co) apod. Navíc děti si toho brzy taky všimnou a začnou přemítat, jestli se máma s tátou budou rozvádět…a problém, který na začátku byl zanedbatelný, má najednou obří rozměry.

Pokud patříte mezi ty, jimž společné spaní komplikuje život, nenuťte se do něj jen proto, že „se to tak má“. Rozdělené ložnice konec vztahu znamenat nemusejí pokud to ovšem vezmete za správný konec. A to znamená, že partnerovi otevřeně řeknete své důvody, povíte mu, kam by to vedlo, kdybyste se nadále do společného spaní nutila (že se z toho nevyspání dřív nebo později zblázníte), a hlavně si domluvíte, jak budou nadále probíhat vaše intimní kontakty.

Na podezřívání zapomeňte

A pokud je to váš muž, kdo se společnému spaní vyhýbá, tak se ho zeptejte, co ho k tomu vede, a dejte najevo, že je pro vás opravdu nezbytné tomu rozumět. Jinak vám nezbývá, než si to vyložit po svém (což bude od reality na hony vzdáleno). A skutečně za tím nemusí být žádná milenka, ale čistě prozaicky vaše otevřené okno. Také může mít potíže se spaním kvůli pracovním záležitostem nebo se u něj mohly začít objevovat problémy s erekcí. Každopádně když to spolu proberete, ať odhalíte jakýkoli důvod, je možné ho řešit. Pokud ale budete mlčet, hrozí, že vykonstruované důvody začnou narůstat a za chvíli se ztratíte v pasti nedorozumění a zbytečných hádek či naštvání.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.
Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Jak poznám, že je čas partnera opustit?
Hovory o sexu a nahota. Můžeme dítěti nějak uškodit?
Zůstat v nefunkčním vztahu, nebo být raději sama?
Má smysl setrvávat ve vztahu kvůli dětem?
Proč už nemám chuť na sex…?
Proč sis zase neuklidil! Říkáte tohle partnerovi i vy?
Nevěra… Opravdu musí být součástí našeho života?
Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat