Hovory o sexu a nahota. Můžeme dítěti nějak uškodit?

20.10.2010 | Sex a vztahy

Vídáme to ve filmech. Rozpačitý rodič se snaží se svým náctiletým potomkem zavést řeč na téma sexu, většinou ve snaze zabránit příliš brzkému pohlavnímu styku, nebo prostě syna či dceru poučit o pohlavně přenosných nemocech.

A s jakou reakcí se setkává nejčastěji? Oči otočené v sloup, znuděný výraz a věta: „Tati, prosím tě, zkrať to, tohle jsem si přečetl v bravíčku už na prvním stupni“.

Naše děti jsou prostě zkušenější

A často to tak funguje i v reálném životě. Dnešní děti se dostávají k informacím o sexu velmi záhy. Nicméně ne vše, co si přečtou nebo zhlédnou, je skutečně kvalitního rázu. Zejména prostřednictvím internetu a vrstevníků se k nim dostávají věci, které realitě neodpovídají, a jelikož ze spousty podnětů ještě nemají rozum, vyloží si to po svém a často se nevyhnou zkreslení. Nehledě na to, že naše společnost je sice velmi otevřená v otázkách sexu, ale často chybí propojení se vztahy.

Mnozí mladí se proto učí sex vnímat tak nějak izolovaně od ostatních oblastí života a to jim pak v životě může udělat pěkný nepořádek. Čili, pokud si někteří rodiče myslí, že otázkám sexuální výchovy není třeba se věnovat, protože jejich děti si veškeré informace stejně opatří dřív, než oni se nadějí, tak, dle mého názoru, opak je pravdou. Právě proto, jak moc jsme sexem obklopeni, laskavý a otevřený přístup rodičů v této oblasti sehraje nezastupitelnou roli.

Ale jak na to a kdy začít?

Děti se o sexualitu zajímají dřív, než dokážou naformulovat otázku. Už tříleté dítě je zvědavé na nahého tatínka ve sprše nebo na maminčino těhotné bříško. Setkání dítěte s nahotou jsou pro rodiče příležitosti, kdy mohou poskytnout dítěti konkrétní informace a zároveň v něm povzbudit chuť k dalším důvěrným hovorům. Kdybyste náhodou řekli příliš moc příliš brzy – vůbec nevadí. Dítě si vezme pouze to, čemu porozumí, na zbytek bude reagovat znuděným pohledem, zíváním, odchodem z místnosti. Nebezpečí netkví v tom, že řeknete „příliš mnoho příliš brzy“, ale spíš „příliš málo příliš pozdě“. A to hlavní, co si z této diskuze váš potomek odnese, je to, že ví, že se na vás v budoucnu bude moct s čímkoli obrátit a zeptat se.

A jak je to s nahotou před dítětem?

Ohledně této otázky je zejména třeba, abyste respektovali svou individualitu. Většině rodičů nevadí se vysvléct před svým dítkem, pokud je ještě batole. Ale jakmile překročí hranici někde kolem 4 let, některým rodičům jeho přítomnost v koupelně nebo při převlékání začne být proti mysli. Důležité je, abyste tyto své pocity vzali vážně, a pokud vám je milejší být v takových momentech o samotě, je v pořádku, když to svému dítěti vysvětlíte a dveře do koupelny či šatny si zavřete.

Nicméně v předškolním a raném školním věku poskytuje nahota v přirozených situacích (sprchování, oblékání) příležitost dovědět se něco o částech těla, o rozdílech mezi muži a ženami, mezi dětmi a dospělými. Získává tím postoj, že sexualita je něco normálního, přirozeného, kolem čeho není třeba vytvářet žádné zbytečné tabu.

Respektujte stud dítěte

Důležitý mezník však nastává v pubertě (a u některých dětí třeba i delší dobu předtím), kdy by obdobný respekt mělo mít možnost získat i vaše dítě. Pokud váš syn či dcera dají najevo, že se neradi převlékají před zraky ostatních, je velmi důležité i jim dovolit zavřít si dveře v koupelně a před vstupem do jejich pokoje zaklepat. Vzájemně tak budujete respekt k soukromí toho druhého.

Mám trvat na tom, aby mé děti nebo partner chodili doma oblečení?

Někteří rodiče se naopak nestydí vůbec a mají ve zvyku doma chodit nazí. Na tom opět není nic špatného, pokud jste sami se svou nahotou v pohodě. Pokud by to pro vás byla křeč, raději to nedělejte, protože dítě vaši nepohodu vycítí a jediné, co si z toho odnese je, že nahota je něco divného.
Důležité je si uvědomit, že není žádné správně a špatně, jak máme nebo nemáme doma chodit, každá rodina je jiná a každému vyhovuje něco jiného. Jde o to, abyste našli řešení, které bude co nejvíc komfortní pro všechny členy vaší domácnosti, čili jak pro vás rodiče, tak pro vaše děti.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.
Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Zůstat v nefunkčním vztahu, nebo být raději sama?
Má smysl setrvávat ve vztahu kvůli dětem
Proč už nemám chuť na sex…?
Proč sis zase neuklidil! Říkáte tohle partnerovi i vy?
Nevěra… Opravdu musí být součástí našeho života?
Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat