Kdy mít sex, aby to nenarušilo biorytmus?

Pondělí: On chce sex, vy spánek? Úterý: Máte chuť se milovat, ale partner se zrovna cítí unavený? Muži a ženy mají rozdílný denní cyklus, a proto si sexuálně nemusejí notovat! Jak sloučit jeho a vaši chuť tak, aby všichni (oba) byli spokojení?

Nedávná studie výzkumníků z Harvardu přinesla zajímavé zjištění: Muži a ženy fungují na mírně odlišných cirkadiánních rytmech, což je biologický denní cyklus s periodou 20–28 hodin (známý pod pojmem biorytmus, který určuje bdělost či únavu). Zatímco muži jsou podle výzkumu spíš noční sovy, a rádi se ke svým partnerkám tulí klidně až potom, co jim skončí film v hlavním vysílacím čase, u žen je o 50 procent větší pravděpodobnost, že se v tuto dobu snaží usnout. A podle studie, jsou-li vyrušeny, trpí nespavostí, čili nejsou schopné opět usnout. To by mohlo znamenat jediné: chodit spát dřív než mužský protějšek. Jenže kdy potom mít sex?

Podle doktorky Laury Berman z Chicaga, mezinárodně uznávané expertky z oblasti sexu a vztahů, existuje mnoho způsobů, jak vtěsnat sex do plánu, který pracuje pro oba partnery.

Odpolední sex je vítaným zpestřením dne

Většina lidí zažívá vrchol energie v časném odpoledni. Proto využijte plánování oběda se svým partnerem ke své radosti,“ radí Berman. „Sejděte se doma mezi jednotlivými jednáními. Nejenže budete mít soukromí, protože děti budou ve škole, ale taky ochutnáte docela dekadentní odpolední sex. To by vás mohlo inspirovat k větší spontánnosti než obvykle, a to nejlepší je, že únava nenaruší vaši rozkoš.“

I ranní sexuální vzpruha postaví na nohy

Jestli to přes poledne z nějakého důvodu nejde, spolehněte se na svoji ranní energii. „Nastavte si svůj budík o 30 minut dřív než normálně. Vytvořte si relaxační a smyslnou ranní rutinu, která zahrnuje sprchování s partnerem nebo mazlení v posteli, a to dřív, než se probudí děti. Najít si čas pro spojení na fyzické úrovni je první věc, kterou byste měli po ránu udělat. Jednak budete mít na sex víc energie, ale taky vás to nabije to po zbytek dne, takže budete chodit do práce s velkým úsměvem na tváři,“ vysvětluje sexpertka. (Mimochodem, podle vědeckých zjištění je nejvhodnějším dnem na sex čtvrtek, a to o půl deváté ráno.)

Spánkové rituály pomohou

Trpíte-li poruchami spánku, je důležité zjistit, odkud problém pramení, protože to odvádí pozornost od prožitků milování. „Naštěstí se tyto obtíže mohou účinně léčit, ale začít by se mělo malými změnami životního stylu,“ vysvětluje Berman. „Vezměte v úvahu následující: Vytvořte si klidovou rutinu. Pokud váš partner obvykle zůstává vzhůru a sleduje filmy, tak ať to zásadně nedělá v ložnici. Nejenže záře televize může narušit vaše mozkové struktury během spánku, ale také slouží jako rozptýlení od vašeho sexuálního života. Zatímco on sleduje show, můžete mít svůj vlastní relaxační program. Přečtěte si knihu, časopis, mějte tlumené světlo, meditujte.“

Podle sexpertky je nutné držet se spánkového plánu. „Choďte spát každý večer ve stejnou dobu a probouzejte se ve stejný čas – i o víkendech.“ Jasně, občas si můžete dopřát o 30 minut navíc oproti svému rozvrhu, ale nemělo by se to stát pravidlem, protože se vykolejí váš přirozený cirkadiánní rytmus po zbytek týdne! „Jakmile budete mít svůj spánek pod kontrolou, přinese vám to rovnováhu do vašeho života, čímž se vaše ložnice stane zábavnějším místem,“ domnívá se doktorka Berman.

A co ovlivňuje vaši chuť na sex?
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat